Israelille on osoitettu tukea ja vaadittu panttivankeja vapaaksi Hamasin terrorihyökkäyksen vuosipäivänä- Helsingissä marssi satoja ihmisiä

7.10.2024 klo 18:04 Politiikka Samuli Rissanen

Hamasin terrorihyökkäyksen vuosipäivänä Israelia tukevia mielenilmauksia on järjestetty eri puolilla Suomea. Päätapahtumassa Helsingissä mieltään osoitti noin 300 ihmistä. Siinä vaadittiin muun muassa Hamasin ottamien israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Maailmalla ja Suomessa on tänään muistettu Israelia, sillä terrorijärjestö Hamasin hyökkäyksestä ja sen israelilaisissa rajakylissä toimeenpanemasta joukkomurhasta on tänään 7.10.2024 kulunut tasan vuosi.

Israelia tukevia marsseja on tänään alkuillasta järjestetty 27 eri paikkakunnalla Suomessa. Marssien takana on parinkymmenen Israel-ystävyysjärjestön muodostama Israel-ystävyystoimikunta.

Marsseja on tänään ollut eri puolilla Suomea Helsingistä Ivaloon ja Vaasasta Joensuuhun klo 16–18 välillä.

”Israelin rinnalla – terroria vastaan” -tukimielenilmaus 7.10. Helsingissä marssi kulki Keskuskatua ja Esplanadin puistoa pitkin Espan lavalle ravintola Kappelin eteen. (Kuva: Kristiina Kunnas)

Marssien päätapahtumaan Helsingissä osallistui Poliisin arvion mukaan noin 300 henkilöä. ”Israelin rinnalla terrorismia vastaan” – mielenilmauksissa haluttiin tukea Israelia ja vaadittiin vapaaksi Hamasin vuosi sitten tapahtuneessa iskussa ottamia israelilaisia panttivankeja.

Linjauksissa sanouduttiin myös irti Suomen äänestyskäyttäytymisestä YK:n yleiskokouksessa 18.9. ja vedottiin hallitukseen, jotta Suomi oikaisisi äänestyskäyttäytymistään YK:ssa ja muilla kansainvälisillä areenoilla.

Syyskuussa Suomi äänesti YK:n yleiskokouksessa liittoumassa, joka vaati Israelia tyhjentämään Länsirannalla olevat Juudean ja Samarian alueet, Gaza ja Itä-Jerusalem etnisin perustein juutalaisista. Euroopan unionin maista esimerkiksi Itävalta, Bulgaria, Kroatia, Tanska, Saksa, Italia, Liettua, Alankomaat, Puola, Romania, Slovakia ja Ruotsi pidättäytyivät äänestyksestä.

Suomen äänestyskäyttäytyminen aiheutti viime viikolla hallituksen sisällä hämmennystä ja keskustelua pelisäännöistä. Hallituspuolueista kristillisdemokraatit ovat pitäneet Suomen YK-linjausta ja äänestyskäyttäytymistä vääränä. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on kertonut lisäksi jättäneensä ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa eriävän mielipiteen YK-päätöksestä.
– En voinut yhtyä YK-päätöslauselmaan ja kirjautin sen pöytäkirjaan, Essayah viestitti viikonloppuna.

Ajankohtainen aihe näkyi myös suomalaisten kaupunkien kaduilla tänään: Mielenilmauksissa haluttiin seisoa Israelin rinnalla ja vaadittiin muutosta Suomen Israel-politiikkaan YK:ssa. Israel-ystävyystoimikunta on myös käynnistänyt asiaa koskevan vetoomuksen.

Adressi löytyy osoitteesta https://www.adressit.com/vaadimme_muutosta_suomen_israel-politiikkaan_ykssa

 

 

Ylös