”Israelilla on moraalinen velvollisuus vastata maansa ja kansalaistensa turvallisuudesta” – Peter Östman muistuttaa, että Hamasin, Hizbollahin ja Iranin tarkoitus on tuhota Israel

8.10.2024 klo 15:31 Politiikka Samuli Rissanen

– Jokaisen valtion tehtävä ja moraalinen velvollisuus on vastata oman maansa ja sen kansalaisten turvallisuudesta. Tämä oikeus ja velvollisuus on myös Israelilla, Peter Östman vetosi ”Israelin rinnalla terroria vastaan” – tukitapahtumassa Helsingissä.

Hamasin terrorihyökkäyksen vuosipäivänä 7.10. Israelia tukevia mielenilmauksia on järjestetty eri puolilla Suomea. Päätapahtumassa Helsingissä mieltään osoitti noin 300 ihmistä. Siinä vaadittiin muun muassa Hamasin ottamien israelilaisten panttivankien vapauttamista.

Eduskunnan Israel-ystävyysryhmän puheenjohtaja Peter Östman piti väkijoukolle puheen Makkaratalon edustalla Helsingin ydinkeskustassa.

– Tänään muistamme jokaista heitä, joiden elämä päättyi raa’an terrorismin uhreina Israelissa vuosi sitten, lokakuun seitsemännen päivän aamuna. Muistamme myös jokaista, lähes sataa, Gazassa edelleen olevaa panttivankia, hän sanoi.

Terrori-iskun vuosipäivänä hän halusi palauttaa mieleen sen, mistä kaikessa on kyse. Terroristijärjestöjen tavoitteena on tuhota Israelin valtio ja tappaa israelilaisia siviilejä.

– Kuvitellaan, että itse olisimme suurten terroristijärjestöjen jatkuvien iskujen kohteena. Kuinka paljon kestäisimme, päättäjinä ja kansalaisina? Olen varma, ettemme loputtomiin. Jossain vaiheessa raja tulisi vastaan.

Israelissa erilaiset hyökkäykset ja niiden uhka on ollut arkipäivää jo kauan, milloin enemmän, milloin vähemmän. Vuoden sisällä Hamas, Hizbollah ja Iran ovat ampuneet lähes kolmekymmentätuhatta rakettia ja ohjusta Israeliin.

– Ei ole vaikeaa ymmärtää, miksi Israel käy nyt suurella voimalla näitä terroristijärjestöjä, Hamasia, Hizbollahia ja Irania vastaan. Sen tavoitteena on tuhota nämä terroristijärjestöt, jotka käytännössä ovat ottaneet myös alueensa siviilit paitsi suojakilvikseen niin myös eräällä tavoin panttivangeikseen.

Kun terroristijärjestöjen johtajat piiloutuvat aseineen ja sotilaineen keskelle siviilejä, kertoo se Östmanin mukaan siitä, etteivät he piittaa edes omistaan.

– Tämä barbaarinen toimintatapa on johtanut siihen, että arviolta 30 000 palestinalaissiviiliä on menettänyt henkensä. Surullista.

Östmanilla oli kolme viikkoa sitten mahdollisuus tavata iranilaissyntyinen tohtori Daniel Shayesteh, joka vieraili eduskunnassa. Shayesteh oli mukana perustamassa Iranin vallankumousarmeijaa, joka myöhemmin käynnisti Libanonin Hizbollah-liikettä.

– Hän kertoi, miten he kouluttivat nuoria itsemurhapommittajiksi ja terroristeiksi. Heidän tavoitteensa oli tuhota Israel, tukea Palestiinaa, Hizbollahia ja Syyriaa sekä tehdä terroritekoja lännessä.

Khomeini oli luvannut iranilaisille ilmaisen lämmityksen, sähkön, bussiliikenteen ja öljyä. Mitään näistä ei kuitenkaan toteutunut. Sen sijaan voimaan astui tiukka sharia-laki. Rahaa hänellä kyllä riitti Syyrian ja Hizbollahin tukemiseen.

– Khomeini tunnusti Shayestehille valehdelleensa islamin vuoksi. Hän sanoi haluavansa pelastaa maan, joka oli ollut epäuskoisen kuninkaan käsissä. He eivät olisi voineet uskoa, että hän valehteli myös omilleen, mutta valitettavasti islamin mukaan korkeammassa asemassa oleva saa valehdella alamaisilleen, Östman kertoo.

Pettymys Khomeiniin johti siihen, että Shayesteh’sta tuli ajatollahin poliittinen vastustaja. Khomeiniin pettyneet perustivat uuden puolueen, joka onnistui voittamaan vaalit. Ajatollah Khomeinin armeija kuitenkin nujersi uudistusliikkeen verisin seurauksin.

Khomeinin aikana tapettiin 600 000 ihmistä. Myös Shayesteh pidätettiin ja hän istui sellissä odottamassa kuolemantuomiota. Neljä muuta samasta sellistä tapettiin. Shayesteh sai apua joiltain korkeassa asemassa olevilta vanhoilta ystäviltä, ja pääsi pakenemaan Turkkiin.

Poliittisen pakolaisen elämä ei ollut kuitenkaan helppoa. Iranilaiset terroristit tappoivat pakolaisia Turkissa, Saksassa ja Englannissa. Daniel Shayesteh piti matalaa profiilia ja pysyttäytyi erossa politiikasta. Sen sijaan hän keskittyi yliopisto-opintoihin.

– Turkissa hän alkoi tehdä väitöskirjaa siitä, kuinka uskonto ja kulttuuri vaikuttavat ihmisen asenteisiin. Sen myötä hänen maailmankatsomuksensa joutui kriisiin, joka johti hänen kääntymiseensä kristityksi.

Östman muistuttaa, että Israel–Palestiina -konflikti ei ole vain kiistelyä maasta ja sen rajoista. Päinvastoin konfliktin yhtenä olennaisena tekijänä vaikuttaa radikaalit tahot, jonka tavoitteena on Israelin tuhoaminen. Tämän ääriajattelun historia ulottuu Israelin itsenäistymistä kauemmas, eikä kyse ole esimerkiksi ”miehityksen vastustamisesta”.

Tilanne Lähi-idässä on muuttunut päivä päivältä huolestuttavammaksi Iranin iskettyä ohjuksillaan Israeliin.

– Onneksi Israelilla on niin vahva ilmatorjuntajärjestelmä, ettei päässyt tapahtumaan suurempaa vahinkoa. Mutta voimme jokainen miettiä, että mitä olisi tapahtunut, jos ei Israel on viime vuosikymmeninä rakentanut itselleen yhtä maailman parhaista ”monikerroksista” ilma­torjunta­järjestelmistä, jonka osat kelpaavat muuten Suomen valtiollekin.

– Jatkossa YK:n tulisi kiinnittää suurempaa huomiota Iranin, Venäjän ja Kiinan rooliin, kun arvioidaan Gazan sotaa. Onkin hyvä muistaa, että usein konfliktien juurisyyt ovat kauempana ja ne ovat moniulotteisempia kuin miltä tilanne päällepäin näyttää.

Ylös