Sari Tanus kolumnissaan: Maratonia ja sprinttiä

9.10.2024 klo 12:43 Kolumnit Sari Tanus

Heti syksyn aluksi oppositiolta saatiin kritiikkiä, koska budjettineuvotteluihin varatuista kahdesta päivästä hallitus käytti vain yhden. Ikään kuin nopeana sprinttikisana hallitus olisi suuren kokonaisuuden hurauttanut.

Tarvittavien lisäsäästöjen kohdentamisesta oli edeltäviä tiiviitä neuvotteluja käyty tosiasiassa jo pitkään. Raameina tietysti yhteinen hallitusohjelma.

Sitkeästä maratonista voidaan puhua, kun nostetaan yhden potilasryhmän eli keliaakikkojen korvaukset. KD:n kansanedustaja Marja-Leena Kemppainen vaikutti aikoinaan vahvasti siihen, että keliakiakorvaus saatiin Suomeenkin. Säästösyistä keliakiakorvaus poistettiin 2015 yllättäen kokonaan. Sen jälkeen, käytännössä lähes kymmenen vuoden ajan, keliakiakorvausta on eri tavoin yritetty palauttaa.

Säästöjä etsittäessä keliakiakorvausta on tarjoiltu tuon tuostakin poistettavaksi. Viimeksi budjettiriihen alla. KD on kuitenkin pitänyt tiukasti kiinni Säätytalolla sovitusta hallitusohjelman kirjauksesta.

Vuosi sitten hallitusneuvottelujen moninaisista KD:n väännöistä yksi oli keliakiakorvauksen palauttaminen. Vastustajia oli joka tasolta eikä puheenjohtajana näissä pöydissä ollut helppo olla. Kirjaus keliakiakorvauksesta alaikäisille ja alemman tulotason aikuisille kuitenkin saatiin väännettyä hallitusohjelmaan, ja näihin10 miljoonaa euroa. Tämä oli kuitenkin vasta yksi etappi maratonilla.

Säästöjä etsittäessä keliakiakorvausta on tarjoiltu tuon tuostakin poistettavaksi. Viimeksi budjettiriihen alla. KD on kuitenkin pitänyt tiukasti kiinni Säätytalolla sovitusta hallitusohjelman kirjauksesta. Ja olemme edelleen vahvasti mukana maratonilla, kunnes tämänkin epäkohdan korjaus saadaan lopullisesti maaliin.

 

kirjoittaja on KD:n Pirkanmaan kansanedustaja ja erikoislääkäri Tampereelta

[email protected]

 

Ylös