Sari Essayah sai ensimmäisissä kuntavaaleissaan 16 ääntä – 19-vuotiaalle aukesi näkymät, joita eduskunta- ja EU-vaalien ääniharava nyt muistelee

11.10.2024 klo 16:16 Politiikka Samuli Rissanen

KD-Kompassi-ohjelman tämän viikon vieras on KD:n puheenjohtaja Sari Essayah. Hän kertoo, miten hänen oma päättäjän uransa alkoi 19-vuotiaana ja millaiset näkymät kuntapolitiikka avasi hänelle.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, ministeri Sari Essayahin päättäjän ura lähti liikkeelle omaan elämänympäristöön vaikuttamisesta. Aluksi kyse ei ollut edes millään tavalla poliittisesta vaikuttamisesta.

–Olin kouluaikana aktiivisesti mukana oppilaskunnassa, tukioppilastoiminnassa, luokan puheenjohtajana ja sitten jossakin vaiheessa olin myöskin oppilaiden edustajana kouluneuvostossa, hän kertoo tämän viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Kuitenkin se, että Essayah oli mukana monenlaisissa erilaisissa järjestöjutuissa vaikutti siihen, että se sai paikallisen ja poliittisesti aktiivisen henkilön kyselemään, että olisiko tämä kiinnostunut lähtemään kuntavaaleihin ehdokkaaksi.

– Ja todellakin silloin lähdin mukaan ihan vain oman paikkakuntani nuoria edustamaan, hän kertoo.

Essayah oli tuolloin yhdeksäntoistavuotias.

– Vähän etukäteen minulle lupailtiin, että voi olla, ettei tässä nyt vielä valtuustopaikka ensikertalaiselle aukea, mutta että sinne nuoriso- ja raittiuslautakuntaan voisi ehkä päästä vaikuttamaan.

Ja juuri niin kävi: Essayah sai 16 ääntä, joka ei vielä valtuuston ovia aukaissut, mutta yhdeksäntoistavuotiaana hän kuitenkin lähti mukaan kuntapolitiikkaan, joka imaisi mukaansa.

– Silloin tajusin, että oikeasti täällä kunnassa tehtävillä päätöksillä on vaikutusta oman paikkakunnan nuorten elämään. Pieniä toiminta avustuksia jaettiin ja järjestettiin nuorille ja erilaisille järjestöille, jotka toimii nuorten parissa.

– Kun Herra antaa viran, niin hän antaa myös järjen. Eli tekemällä oppii

1980-luvun lopun jälkeen moni asia on muuttunut ja kunnissakin on nyt enemmän vallalla säästöpuhe. Yhtä kaikki: kuntapolitiikka veti Essayahin mukaan politiikkaan, jossa näki, että kun tehdään päätöksiä, niillä on vaikutuksia ja että, ne asiat, jotka ovat lähellä kuntalaisia, päätetään oikeastikin juuri kunnassa.

Tällä hetkellä puolueissa eletään aikaa, jossa ehdokkaita haetaan kissojen ja koirien kanssa ensi kevään kunta- ja aluevaaleihin. Ehdokashankinta on iso rupeama myös KD:n puolueorganisaatiossa. Moni lupautuukin ehdokkaaksi, mutta iso määrä ehdokkaaksi kysytyistä empii vielä.

Sari Essayah, joka itsekin on useissa vaaleissa kunnostautunut rekrytoinnissa, on törmännyt vasta-argumentteihin. Yleisin syy on ajan puute tai ajan priorisointi.

Essayah muistuttaa, että kunnanvaltuustot eivät joka viikko kokoonnu ja silloin, kun lähtee ehdolle, niin oikeastaan silloin sitoutuu ottamaan vain ja ainoastaan valtuustopaikan vastaan.

Kunnissa on toki lautakuntia samoin kuin hyvinvointialueella ja lautakunnat saattavat työllistää vähän enemmän.

– Mutta silloin, kun henkilö lähtee mukaan vaaleihin niin hän sitoutuu siihen, että hän ottaa vastaan valtuustopaikan. Pienimmissä kunnissa valtuustot eivät välttämättä kokoonnu edes kertaa kuukaudessa. Esimerkiksi omassa kotikunnassani Lapinlahdella on noin 5 kokousta vuodessa.

– Voisi sanoa, että valtuustotyö ei sinällänsä kyllä ole mikään aikasyöppö.

Valtuuston kokoukset keskisuurissa ja pienemmissä kunnissa kestävät noin puolitoista tuntia. Suurimmissa kaupungeissa valtuustotyöhön joutuu panostamaan myös ajallisesti enemmän.

Toinen kestoargumentti on, että ei ole järkeä lähteä mukaan, kun ei voi vaikuttaa asioihin.

Essayahin mukan nimenomaan kuntatasolla pystyy vaikuttamaan.

– Näkee vieläpä konkreettisesti, tuleeko lapsille leikkipaikkaa tai tehdäänkö pyörätien parannus tai tuleeko kaavoituksessa muutoksia tai minkä kokoisia lapsiryhmiä on ja löytyykö kouluun avustajia.

Essayah vakuuttaa myös, että ei tarvitse olla poliittisesti sitoutunut: Esimerkiksi kristillisdemokraattien listoille voi lähteä myös sitoutumattomana.

Eikä tarvitse pelätä uutta aluevaltausta: Essayah sanoo, että ihminen, joka haluaa, oppii kyllä kuntapolitiikan kommervenkit.

– Kun Herra antaa viran, niin hän antaa myös järjen. Eli tekemällä oppii, Essayah vetoaa vanhaan sanontaan.

Kristillisdemokraattien ehdokaslistalle voi ilmoittautua aivan oma-aloitteisesti sivustolla www.kd.fi

Kuuntele Essayahin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 12.10. klo 12.50 alkaen.

 

Ylös