Lasten ylenpalttinen ruutuaika ja yleistyneet ADHD-diagnoosit alleviivaavat perusasioiden merkitystä – KD Naiset muistuttaa arjen rauhoittamisesta ja rutiinien tärkeydestä

12.10.2024 klo 20:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattiset KD Naiset ovat olleet tänään koolla Tampereella ja ottaneet kantaa lasten arkirutiinien puolesta. Digiaika ja yleistyneet ADHD-diagnoosit alleviivaavat perusasioiden, kuten unen, ravinnon ja rauhallisen kasvu ja oppimisympäristön merkitystä.

Lasten ja nuorten ADHD-diagnoosit ovat yleistyneet Suomessa nopeasti ja ylittävät jopa kansainvälisen tason. Tampereella, Kulttuuritalo Laikussa kokoontuneet Kristillisdemokraattiset KD Naiset pitävät tärkeänä, että lapset saavat tukea ja apua oikea-aikaisesti.

Esimerkiksi ennen ADHD-tutkimuksia tulisi selvittää lapsen kasvuympäristö kotona, varhaiskasvatuksessa ja koulussa. Arjen rauhoittaminen ja tutut rutiinit vahvistavat lapsen turvallisuudentunnetta ja toimintakykyä.

Arkirutiineissa on KD Naisten mukaan kyse paluusta perusasioihin

Arkirutiineissa on KD Naisten mukaan kyse paluusta perusasioihin: Riittävä uni, säännölliset ruokailuajat, päivittäinen ulkoilu, aika yhdessä perheenä, leikkiminen, harrastukset sekä joutilas oleminen ovat tärkeitä asioita.

– Ennakoitu arjen rytmi auttaa myös huoltajia turvallisten rajojen asettamiseen. Arki sujuu paremmin, kun lapset tietävät mitä heiltä odotetaan.

Moni perhe painiskelee sen kanssa, miten hillitä lasten ylenpalttista ruutuaikaa. Digilaitteiden liika käyttö voi johtaa lapsen unen laadun heikkenemiseen, keskittymisvaikeuksiin, puheenkehityksen viivästymiseen ja sosiaalisten taitojen kehityksen hidastumiseen.

– Vanhempien on tärkeä keskustella digilaitteiden käytöstä ja sopia perheen yhteiset pelisäännöt. Puhelimen käyttöä on hyvä seurata säännöllisesti ja vähentää erityisesti ilta-aikaan tapahtuvaa digilaitteiden käyttöä, sillä esimerkiksi lasten ja nuorten suosima TikTok-sovellus voi altistaa erittäin haitalliselle väkivaltamateriaalille, KD Naiset muistuttaa kannanotossaan.

Oppimisympäristöjen virikkeiden minimoimiseen on kiinnitettävä huomiota. Välitunneilla tai vapaan leikin tilanteissa virikkeet ovat hyväksi, mutta oppimistilanteet tulisi rauhoittaa, jotta lapset keskittyisivät paremmin olennaiseen.

– Toiminnanohjauksesta vastaava aivoalue kun on viimeinen, joka aivoissa kypsyy, joten ei voida olettaakaan lasten keskittyvän liian virikkeellisessä ympäristössä. Oppimisympäristöjä tulee jäsentää ja selkiyttää.

KD Naiset kannattaa hallituksen esitystä esi- ja perusopetuksen oppimisen tuen uudistuksesta, jonka myötä ryhmäkoot pienenevät.

Ylös