Kansanedustaja Sari Tanus: ”Talouden ollessa kriisissä tehdään kipeitä päätöksiä, jotta emme lisäisi kohtuutonta velkaa tuleville sukupolville
6.11.2024 klo 15:34 Politiikka Kristiina Kunnas
Kansanedustaja Sari Tanus Kangasalla KD Pirkanmaan kokouksessa.
– Hallituksessa pystyy vaikuttamaan enemmän kuin oppositiossa, toteaa Pirkanmaan KD-kansanedustaja Sari Tanus. Hän puhui oman vaalipiirinsä kristillisdemokraateille piirikokouksessa.
– Politiikassa pätee sama kuin jääkiekkopelissä – vain kentällä tehdään työ, kannetaan vastuu voitosta ja tappiosta. Katsomossa on mukavaa ja sieltä voi kannustaa sekä huudella ohjeita, muttei kuitenkaan vaikuttaa peliin, Sari Tanus muistutti.
Työlästä on tietenkin se, että hallituksessa joudutaan tekemään usein kovinkin raskaita päätöksiä.
– Varsinkin tässä taloudellisessa tilanteessa niitä mukavia ja helppoja päätöksiä tehdään valitettavan harvoin. Lähes kaikki päätökset ovat monimutkaisia ja jonkinlaisia kompromisseja.
Piirikokouksessa puhunut Tanus totesi olevan kuitenkin täysin selvää, ettei KD tule ihan mitä vaan hyväksymään.
– Syksyn viimeaikaiset keskustelut osoittivat, kuinka erilaisia näkemyksiä moniin asioihin myös hallituksen sisällä on.
Tanus kertasi sitä, miten tiettyjen ministerien ympärillä käyty keskustelu sekä varsinkin Suomen äänestäminen Palestiina-kysymyksessä repi hallituksen rivejä.
Suomen äänestäminen Palestiina-kysymyksessä repi hallituksen rivejä.
– Emme voineet hyväksyä sitä. Toisaalta on hyvä, että KD kirkastaa linjaansa meille tärkeissä kysymyksissä. Hallituksessa oleminen ei ole itseisarvo, vaan Kristillisdemokraattien pitää saada omat arvonsa kuuluviin hallitustyössä.
– Olen peräänkuuluttanut, että on hyvä miettiä, mitkä ovat ne kynnyskysymykset, joista ei tingitä, ja joissa punainen viiva pitää määrittää ennakkoon, Tanus kertoi.
Hallituspuolueiden suurin yhteinen nimittäjä on suhtautuminen Suomen talouteen ja nimenomaan velkaantumiseen.
– Valtion menot ovat ensi vuonna lähes 90 miljardia ja tulot alle 80 miljardia euroa. Kuluja on yli 12 miljardia euroa enemmän kuin tuloja. Ilman hallituksen päättämiä sopeutustoimia jouduttaisiin velkaa ottamaan lisää vähintään neljä miljardia tai jopa sitäkin enemmän.
Tanus huomautti, että ainoastaan hyvinvoiva talous turvaa yhteiskuntamme hyvinvointipalvelut ja estää uppoamasta velkasuohon.
– Vaikka monet toimenpiteet ovat vaikeita tehdä, toimimme vastuullisesti ja määrätietoisesti hallitusohjelmassa sovittujen reunaehtojen mukaisesti.
Tanus kuvasi puheessaan sitä, miten yhteiskunnalliset palvelut ja etuudet ovat vuosikymmenten saatossa ja kansantalouden kasvaessa laajentuneet tavalla, joka ei ole enää kestävällä pohjalla eikä tasapainossa. Tekijöitä ja maksajia on vuosi vuodelta vähemmän.
Yhteiskunnalliset palvelut ja etuudet ovat vuosikymmenten saatossa ja kansantalouden kasvaessa laajentuneet tavalla, joka ei ole enää kestävällä pohjalla eikä tasapainossa. Tekijöitä ja maksajia on vuosi vuodelta vähemmän.
– Budjettiesityksessä meillä on monia säästökohtia, joita kukaan ei toteuta mielellään, vaan pikemminkin surullisin, raskain mielin.
– Lisäksi on tehtävä rakenteellisia muutoksia.
Tanus tunnusti sen, ettei vaalikauden yhteensä yhdeksän miljardin sopeutuksia voida tehdä ilman että ne koskettavat monia yhteiskuntaryhmiä.
– Yhdeksän miljardin – siis yhdeksän tuhannen miljoonan euron – sopeutuksia ei voi tehdä ilman, että ne koskettaisivat monia yhteiskuntaryhmiä. Ne tuntuvat monien ihmisten arjessa.
Suomi on sellaisessa taloudellisessa kriisissä, että leikkauksia on pakko tehdä.
– Meidän täytyy kuitenkin muistaa, että emme tee päätöksiä itseämme varten, vaan lapsillemme ja lastemme lapsille. Kun lisäämme valtion budjettiin miljardin johonkin menokohteeseen, otamme käytännössä tuon summan lisävelkaa, ja se tulee myöhemmin lastemme ja lastenlastemme maksettavaksi.
– Suomi on sellaisessa taloudellisessa kriisissä, että leikkauksia on pakko tehdä. Suomen velkaantuminen on pysäytettävä, Tanus kiteytti.
– On myös saatava vienti vetämään ja löydettävä, luotava uusia tuottavia yrityksiä.