Ministeri Sari Essayah vastaanotti asiantuntijatyöryhmän suurpetoselvityksen – ”Ehdotamme keinoja kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseksi”

28.11.2024 klo 17:19 Politiikka Kristiina Kunnas

Suurpetojen poikkeuslupakäytäntöjä kehittänyt asiantuntijatyöryhmä luovutti raporttinsa tänään eduskunnassa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’lle. Työryhmä ehdottaa keinoja, joilla mahdollistettaisiin kannanhoidollinen metsästys Suomessa.

Suurpetojen poikkeuslupakäytäntöjä kehittänyt asiantuntijatyöryhmän torstaina 28. marraskuuta julkaistu raportti keskittyy erityisesti karhun, suden ja ilveksen kannanhoidollisen metsästyksen kehittämiseen. Vahinkoperusteisten poikkeuslupien sujuvoittamista koskevan ehdotuksensa työryhmä antoi jo aiemmin, ja sen perusteella tehty asetus astui voimaan 12. heinäkuuta 2024.

Työryhmä toteaa raportissaan, että suurpetojen kannanhoidollinen metsästys on estynyt Suomessa etenkin siitä syystä, että EU:n luontodirektiivin edellyttämää päämäärää lajien suojelusta poikkeamiseksi ei ole hyväksytty kansallisissa tuomioistuimissa.

Työryhmän ehdotuksen tavoitteena on ennen kaikkea tukea hyväksyttävän päämäärän kuvaamista, kun poikkeuslupia haetaan ja käsitellään Suomen riistakeskuksessa.

Työryhmän ehdotuksen tavoitteena on ennen kaikkea tukea hyväksyttävän päämäärän kuvaamista, kun poikkeuslupia haetaan ja käsitellään Suomen riistakeskuksessa. Lisäksi esityksellä pyritään tukemaan sitä, että poikkeusluvissa voidaan ottaa paremmin huomioon suurpetojen ja niiden vaikutusten alueellisuus. Alueellisten perustelujen merkitys on korostunut korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisuissa.

Työryhmän keskeinen ehdotus on, että maa- ja metsätalousministeriö voisi jatkossa asettaa päämäärän kannanhoidollisiin poikkeuslupiin lajikohtaisesti ja kannanhoitoalueittain. Metsästyslakiin tehtäisiin muutos, joka antaisi tähän ministeriölle toimivallan. Päämäärän asettaminen ministeriön asetuksella tukisi Suomen riistakeskuksen poikkeuslupaharkintaa ja auttaisi poikkeusluvan hakijaa luvan perusteluiden esittämisessä.

Työryhmän keskeinen ehdotus on, että maa- ja metsätalousministeriö voisi jatkossa asettaa päämäärän kannanhoidollisiin poikkeuslupiin lajikohtaisesti ja kannanhoitoalueittain.

Kannanhoitosuunnitelmia päivitettäisiin siten, että kannanhoitoalueet ja niiden tavoitteet ja toimenpiteet ominaispiirteineen tunnistettaisiin aiempaa selkeämmin ja täsmällisemmin. Ministeriö vahvistaisi asetuksella suurpetojen kannanhoitoalueet ja suurimmat sallitut saalismäärät vuosittain. Kannanhoitoalueiden määrittelyssä otettaisiin huomioon ajantasainen tutkimustieto suurpetojen biologiasta ja ekologisista tarpeista sekä eri tahojen näkemykset riistaeläinkantojen hoidosta ja suojelusta.

Työryhmän puheenjohtaja, erätalousneuvos ja maa- ja metsätalousministeriön yksikön päällikkö Vesa Ruusila uskoo, että näillä toimenpiteillä luodaan askelmerkit suurpetojen kannanhoidollisen metsästyksen mahdollistamiseen ottaen huomioon EU:n tuomioistuimen ja kansallisten tuomioistuimien oikeuskäytännön.

– Tämän mahdollistamiseksi työryhmä esittää käynnistettäväksi metsästyslain muutoksen valmistelun sekä susikannan ja karhukannan hoitosuunnitelmien päivityksen. Tavoitteena on, että kannanhoidollinen metsästys voisi karhun osalta käynnistyä jo ensi syksynä, Ruusila sanoo.

Sutta ja karhua koskevat muutokset tulisivat voimaan ensi syksynä alkavalle metsästyskaudelle
Työryhmä esittää, että hallituksen esitys metsästyslain muuttamisesta vietäisiin eduskuntaan alkuvuodesta 2025, jotta se ehtisi voimaan ennen ensi syksynä alkavaa metsästyskautta.
Karhun kannanhoitosuunnitelman päivitys ja suden kannanhoitosuunnitelman viimeistely alkaisivat välittömästi. Karhun osalta työ tulisi saada voimaan loppukeväästä 2025 ja suden osalta ensi syksynä.

Ministeri Sari Essayah’n mukaan työryhmän raportti on yksi merkittävä askel matkalla tasapainoisempaan suurpetopolitiikkaan. Asiantuntijaryhmän raportin vastaanottanut Essayah toimi työtä ohjanneen ohjausryhmän puheenjohtajana.

– Raportti on yksi merkittävä askel matkalla tasapainoisempaan suurpetopolitiikkaan. Emme ole vielä maalissa, vielä riittää tehtävää, mutta nyt tämä juridinen kulma, eli kansallisen lainsäädännön mahdollisuudet on tarkasti perattu parhaiden asiantuntijoiden työn kautta, ministeri Sari Essayah sanoo.

Raportti viitoittaa myös jatkoaskeleita.

– Kannanhoidollisten lupien alueellisten perusteluiden vahvistaminen on työryhmässä havaittu tärkeäksi. Tässä keskeistä on vahvistaa riistahallinnon keinoja perustella lupapäätöksiä aiempaa pitävämmin ja ottaa perusteluissa huomioon myös sosioekonomiset näkökulmat. Suurpetokantojen viitearvot sekä niiden taustalla oleva riskitasojen valinta otetaan tarkasteluun jo kannanhoitosuunnitelmien päivittämisen yhteydessä, ministeri Essayah linjaa.

Syksyllä saavutimme merkittävän edistysaskeleen, kun saimme EU:n jäsenmailta tuen suden suojeluaseman muuttamiselle. – ministeri Sari Essayah

Essayah muistuttaa, että aktiivista vaikuttamista EU-lainsäädäntöön jatketaan.

– Näin teemme, jotta voimme vaikuttaa ongelman juurisyihin. Syksyllä saavutimme merkittävän edistysaskeleen, kun saimme EU:n jäsenmailta tuen suden suojeluaseman muuttamiselle. Suojelustatuksen muutos on esillä Bernin sopimuksen osapuolikokouksessa joulukuussa. Tämä muutos on edellytys luontodirektiivin liitteiden muuttamiselle. Suomi on ollut asian edistämisen kanssa erittäin aktiivinen ja iloitsen siitä, että jäsenmaiden kesken löytyy ymmärrystä sille, miten tärkeää on mahdollistaa suden sosiaalisesti kestävä kannanhoito, ministeri Essayah sanoo.

 

Ylös