Ossi Lehtihuhta, 24, kertoo harjoittelustaan Suomen suurlähetystössä Washington DC:ssä: ”Haaveilen diplomaattiurasta”
11.12.2024 klo 15:40 Henkilöt KD Lehti
Suomen Yhdysvaltain suurlähetystön rakennus Washington DC:ssä on vihitty käyttöön 1994. Se ovat suunnitelleet arkkitehdit Mikko Heikkinen ja Markku Komonen. (Kuva Ossi Lehtihuhta)
Raisiolainen opiskelija Ossi Lehtihuhta pääsi unelmiensa harjoitteluun Suomen suurlähetystöön Washington DC:ssä Yhdysvalloissa. – Harjoitteluapaikka tuki omaa oppimista, hän kertoo.
Suurlähetystöharjoittelu oli Ossi Lehtihuhdalle pitkäaikainen haave.
– Olen unelmoinut siitä jo ainakin 10 vuotta. Idea lähti isänmaanrakkaudesta, ja kiinnostuksesta kansainvälisyyteen.
– Suomen Washingtonin suurlähetystössä 24-vuotiaana harjoittelussa olleen nykyisen tasavallan presidentin Alexander Stubbin sanoin ’Kun isänmaa kutsuu, silloin mennään’.
– Tahdon vauhdittaa Suomen talouskasvua edesauttamalla suomalaisten yritysten markkina-asemaa Yhdysvalloissa. Erityisesti olen tutkinut Suomen vientialan kärkialoja, lääketeollisuutta, merenkulkua sekä kvanttiteknologiaa, Lehtihuhta kertoo.
Erityisesti olen tutkinut Suomen vientialan kärkialoja, lääketeollisuutta, merenkulkua sekä kvanttiteknologiaa.
Hän haluaa työskennellä Suomen poliittisen ja kaupallisen menestyksen hyväksi. Ulkomailla tehtävä harjoittelu lujittaisi kansainvälisen kaupan opintoja.
– Katseeni kohdistui länteen, Suomelle tärkeään vientimaahaan, Yhdysvaltoihin. Harjoittelupaikka taloussuhteiden osastolla tukee omaa oppimista, ja tarjoaa ainutlaatuisia verkostoitumismahdollisuuksia. Tälle syksylle osuivat myös Yhdysvaltain presidentinvaalit, ja Washington DC:ssä olo vaalien aikaan veti minua puoleensa.
Lehtihuhta vietti vaalipäivän poliittisen vallan keskuksessa.
– Päivä Washingtonissa oli hektinen. Seurasin vaali-iltaa Kansallisella pressiklubilla, ja peli oli selkeä jo alkuillasta. Yhdysvallat osoittivat epäluottamuslauseen nykyiselle hallinnolle määräenemmistöllä. Republikaaninen konservatiivipolitiikka sai kansan luottamuksen voittaen 31 osavaltiota 50:stä.
Mieleenpainuvia hetkiä on syntynyt.
– Sain vierailla senaatin talouskomiteassa. Verkostoitumista on kongressin ohella ollut eri maiden suurlähetystöissä, diplomaattien vastaanotoilla ja toki myös kirkossa.
– Italian suurlähetystössä on erinomainen pizzaravintola!
Ossi Lehtihuhta haaveilee sekä kansanedustajan tehtävästä että diplomaattiurasta. Hän pääsi ylioppilaaksi Turun suomalaisen yhteiskoulun lukiosta 2020.
– Lähdin vuoden asepalveluksen jälkeen Vaasan yliopistoon opiskelemaan kansainvälistä kauppaa. Haaveilen diplomaattiurasta. Tiesin kauppasuhteiden olevan isossa roolissa tulevaisuuden maailmanpolitiikassa.
Hän valmistuu kauppatieteiden maisteriksi tässä kuussa Vaasan yliopistosta. Nyt hän on myös oikeustieteen opiskelija Åbo Akademiessa.
– Oikeustieteelliseen hain yhteiskunnallisen vaikuttamisen vuoksi. Pitkän aikavälin tavoitteenani on päästä kansanedustajaksi. Eduskunnassa päätetään taloudesta ja säädetään lait.
– Haluan pätevöityä kummallakin saralla ennen ehdokkuutta. Ulkopoliittinen kokemus on lisä opintotaustaan.
Suurlähetystöharjoittelussa hänen päätehtävänään oli raportoida Suomeen.
– Avustin diplomaatteja ja erityisasiantuntijoita heidän työssään.
”Isänmaallinen missio”
Ossi Lehtihuhta kertoo, että hänen oma missionsa ulkoasiainhoidossa on hyvin isänmaallinen.
– En ajattele, että diplomaatin tulisi olla maailmanparantaja, vaan uskollinen omalle lähettäjämaalleen ja sen hallitukselle. Huolta herättää kovin liberaali arvopohja. Ei Suomen suurlähetystön julkisuuskuvassa saa olla minkään aatesuunnan lippua.
– ’Vanhurskaus kansan korottaa, mutta synti on kansakuntien häpeä.’ Mieleeni jäi puolueen puheenjohtajan, ministeri Sari Essayah’n kuitti Israel-kysymyksestä kirjelmöineille diplomaateille viime tammikuussa.
”Tervetuloa mukaan politiikkaan, kun haluatte tehdä politiikkaa. Muuten toivotan menestystä virkauralla ja lojaalisuutta kullekin hallitukselle”, Essayah totesi tuolloin.
– Näen asian niin, että palvelen ulkoministeriössä vain Suomea, ja politiikkaan lähtiessäni palvelen Suomea KD:n joukoissa. Palvelusuhteen aikana en ole millään lailla tuonut esille puoluepoliittista kantaani, Israel-näkemyksiäni tai omaa selkeää suosikkiani Yhdysvaltain presidentinvaaleissa.
”Washington tuntuu maailmanpolitiikan keskiöltä”
– Odotukseni harjoittelua kohtaan täyttyivät. Washingtonissa tuntee olevansa maailmanpolitiikan keskiössä. Presidentinvaalien seuraamiseen saa paikalisen näkökulman.
– Vapaa-ajalla voi lähteä poliittisiin keskustelutilaisuuksiin, ja kansainvälisestä suurlähetystöharjoittelijoiden yhteisöstä saa uusia ystäviä. Suurlähetystöjä on kaupungissa 186.
– Kävelen aamuisin rauhallisen asuinalueen halki Suomen hienolle lähetystölle kiitollisin mielin. Washingtonissa on ollut kaunis ruska, ja eri suurlähetystöjen liput liehuvat diplomaattisen edustuksen merkkeinä.
”Suurlähetystö kuin pala Suomea vieraalla maalla”
Ossi Lehtihuhta oli haaveillut mahdollisuudesta suurlähetystöharjoitteluun jo 10 vuotta.
– Paikan saamisen jälkeenkin jouduin vielä vuoden odottamaan. Lähetystö on kuin pala Suomea vieraalla maalla. Teen töitä suomalaisten kanssa, suomeksi. Lukioiässä olin vuoden Liedon rotaryklubin vaihto-oppilaana Australiassa, tämä kokemus on auttanut.
– Toki perhettä ja isovanhempia on ollut ikävä.
Hänen mielestään suurlähetystöharjoittelu antaa valmistuvalle korkeakouluopiskelijalle erityisen hyvää kansainvälistä kokemusta valmistuvalle korkeakouluopiskelijalle.
Hänen mielestään suurlähetystöharjoittelu antaa valmistuvalle korkeakouluopiskelijalle erityisen hyvää kansainvälistä kokemusta valmistuvalle korkeakouluopiskelijalle.
– Omasta mielestäni on hyvä tuntea rakkautta kotimaata kohtaan, ja olla motivoitunut Suomen edun ajamiseen ulkomailla.
– Kielitaidon lisäämisestä on hyötyä! Puhun täällä säännöllisesti englannin lisäksi myös ruotsia ja espanjaa.
Onko vaarana, että meno nousisi hattuun?
– Usko Jumalaan on elämäni perustus, ja amerikkalaiseen tapaan kerron siitä sopivalla ja sopimattomalla ajalla!
Mitä harjoittelupaikan saaminen vaati?
Ossi Lehtihuhta kertoo, että harjoitteluun valitaan opintojen loppuvaiheen korkeakouluopiskelija, esimerkiksi kauppa-, oikeus- tai valtiotieteilijä.
– Haastattelukierroksen lisäksi suoritin kirjallisen tehtävän. Hain harjoitteluun vuosi sitten, ja turvaselvitysten sekä diplomaattiviisumin saannin jälkeen paikka varmistui kesäkuussa 2024. Kansainvälisen kaupan opinnot antoivat hyvän pohjan harjoittelulle.
Ossi Lehtihuhta
• korkeakouluharjoittelussa Suomen Washingtonin-suurlähetystössä syksyllä 2024
• 24-vuotias raisiolainen
• valmistuu joulukuussa 2024 kauppatieteiden maisteriksi Vaasan yliopistosta
• oikeustieteen opiskelija Åbo Akademissa ensimmäistä vuotta
• blogi korkeakouluharjoittelusta: https://www.ossilehtihuhta.fi